Brand... je moet er niet aan denken! En toch gebeurt het nog regelmatig. Wist jij dat in Nederland jaarlijks 1 op de 67 woningen door brand worden getroffen? Dit komt neer op ruim 100.000 woningbranden per jaar. Van deze woningbranden zijn er gemiddeld 47 fataal, wat betekent dat er tenminste 1 dodelijk slachtoffer is...
Oorzaken brand in huis en hoe die te voorkomen:
-
Stoken haardvuur
38% van alle woningbranden komt door het stoken van haardvuur. Een schoorsteenbrand komt hierbij het meeste voor. Je voorkomt dit door loofhout te gebruiken dat minstens 1,5 jaar gedroogd is. En, heel belangrijk: het geregeld vegen van je schoorsteen. Daarnaast is het slim een rookmelder én CO melder in de buurt van de haard te plaatsen. Bij alle fossiele verbranding kan namelijk koolmonoxide ontstaan.
-
Brand in een apparaat
1 op de 8 branden ontstaat in een apparaat. Bijna alle elektische apparaten worden namelijk warm. De wasdroger staat met stip op nummer 1. Maak jij gebruik van een wasdroger? Let op het advies voor onderhoud en schoonmaak, dat lees je in de gebruiksaanwijzing. Zorg in ieder geval dat je na elke droogbeurt het filter schoonmaakt. En dat je een rookmelder in de buurt van de wasmachine/droger hangt. Vaak staat deze namelijk in een afgesloten ruimte. Andere apparaten waar je voorzichtig mee moet zijn, zijn bijvoorbeeld de magnetron, strijkijzer en föhn. Zet het apparaat helemaal uit als je het niet gebruikt (i.p.v. op stand-by), rol het snoer volledig uit, reinig filters waar dat kan en gebruik geen apparaten met een defect of kapot snoer.
-
Keukenbrand
Ook een keukenbrand komt vaak voor. De meest voorkomende oorzaken zijn vlam-in-de-pan, apparaat in brand en materiaal tegen een hittebron zoals een pan. Hoe voorkom je een keukenbrand? Kook bij voorkeur op inductie, want dit is de meest veilige manier van koken. Zorg dat een blusser en/of deken voor het grijpen ligt. Kook je op gas? Plaats dan een gasmelder. Of beter nog, een automatische afslag voor als het misgaat. In de keuken kun je een hittemelder ophangen. Een rookmelder kan namelijk (te snel) afgaan door de damp van het koken. Wanneer er al brand is, zet dan meteen de afzuiger uit en leg direct de deksel op de pan (zorg dat die altijd klaarligt). Verder is het slim om nooit brandbare materialen op de kookplaat te leggen.
Andere oorzaken van brand in huis: blikseminslag, contact met hittebron (door een ouderwets peertje bijvoorbeeld), elektra, roken, klussen, vuurwerk.
Hoe maak je je huis nog brandveiliger?
Ben jij zelf bang voor brand? Of zorg jij voor iemand waarbij brandveiligheid steeds belangrijker is? Weet dan dat er manieren zijn om dit te voorkomen of veiliger te maken. Zo bestaan er bijvoorbeeld slimme rookmelders. Die maken niet alleen veel lawaai bij brand, maar sturen ook een seintje naar de smartphone van naasten. Bovendien kunnen ze gekoppeld worden aan andere slimme apparaten, zoals de rolluiken die vervolgens automatisch opengaan.
Meer informatie over het brandveiliger maken van een woning?
Bel dan gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370. Onze deskundige medewerkers vertellen graag hoe wij je verder kunnen helpen.