Direct door naar content

Slimme anti-inbraak tips

Wist je dat er per jaar ongeveer 65.000 keer wordt ingebroken? Je moet er niet aan denken. Nog los van de spullen die je daarna kwijt bent: iemand heeft aan jouw persoonlijke bezittingen gezeten. En dat is geen fijn gevoel. Het goede nieuws: je kunt er wat aan doen! En je hoeft je huis niet in een fort te veranderen om het inbrekers moeilijk te maken.

Hoe gaan inbrekers te werk?

Denk jij dat je jouw deuren goed op slot hebt? Lees toch even verder. Want vaak kunnen inbrekers alsnog relatief eenvoudig naar binnen. Hoe doen ze dat?

Ze hebben daar een aantal manieren voor. Ze draaien bijvoorbeeld een schroef in de cilinder van de deur. De schroef inclusief cilinder trekken ze daarna uit de deur en hoppa: ze kunnen naar binnen. Een andere manier is het afbreken of stukdraaien van de iets uitstekende cilinder, waardoor ze toegang hebben tot het slot. Of ze gebruiken de ouderwetse kaartmethode (als de deur wel dicht is maar niet extra op slot): met een bankpas drukken ze eenvoudig dagschoot terug en krijgen zo de deur open. Voor alle manieren geldt: het is minutenwerk. De inbrekers zijn zó binnen.

Hoe kun je je huis structureel beter beveiligen?

Maak het de inbrekers moeilijker! Dat kun je doen door wat aanpassingen. Denk aan:

  1. Verlichting

Goede verlichting bij de deur(en) en rondom je huis zorgt dat ongenodigde gasten niet rustig de tijd kunnen nemen om binnen te komen. Als je jouw lampen binnen aan hebt, geeft dit inbrekers de indruk dat je thuis bent, ook al is dat niet zo. Gebruik hiervoor geen ouderwetse timer die elke avond op hetzelfde tijdstip aanspringt, dat is te voorspelbaar. Maar zet domotica in: moderne technieken die apparaten met elkaar laat samenwerken. Hiermee laat je je lampen op willekeurige tijden aan gaan. Naast dat het inbrekers weert, zorgt verlichting ervoor dat jijzelf niet struikelt of valt over bijvoorbeeld het stoepje bij de voordeur.

  1. Cilinders en deurbeslag

Een SKG3 cilinder voorkomt dat inbrekers deze eruit trekken, het zogenaamde ‘kerntrekken’. De cilinder is zó goed, dat inbrekers minder snel de moeite nemen het te proberen. Je kunt ervoor kiezen al jouw deuren te voorzien van een SKG3 cilinder, zodat je maar één sleutel nodig hebt voor alle deuren. Er zijn diverse uitvoeringen deurbeslag verkrijgbaar, denk aan wel of geen klink of een kruk. En diverse materialen en kleuren. Vraag onze Zlimthuis expert naar de mogelijkheden.

  1. Beveiligsysteem en domotica

Om jouw huis nog beter te beveiligen kun je een beveiligingssysteem gebruiken. Hiervoor kun je domotica toepassen. Dit zijn eigenlijk slimme elektronische apparaten die met elkaar communiceren. Denk aan een lamp die in contact staat met een bewegingssensor. Maar bijvoorbeeld ook een bewegingssensor die een inbreker detecteert en een melding naar een sirene of mobiele telefoon stuurt. Ook een camera, deur, raamcontacten en meer zijn hierbij toe te passen. Domotica kun je aanpassen naar je behoefte en steeds verder uitbreiden. Nu gebruik je bijvoorbeeld een bewegingssensor om een inbreker te zien, maar diezelfde bewegingssensor kan ook in een donkere hal een lamp aan laten gaan, zodat je niet in het donker de gang door moet om de schakelaar om te zetten. Dit voorkomt mogelijk valgevaar en geeft comfort. 

  1. Intercom en deurspion

Heb je een intercom dan weet een inbreker dat hij door een camera wordt gezien. Bij alle modellen kun je zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld en kun je communiceren met diegene (ook zeer handig wanneer je niet zo snel bij de deur kunt komen). Bij sommige modellen worden er zelfs meteen beelden opgenomen op het moment dat er iemand voor de deur staat. 

 

Op vakantie of paar dagen weg?  

Bovenstaande tips zijn aanpassingen waar je waarschijnlijk iemand voor nodig hebt. Maar zelf kun je ook een aantal dingen doen of juist laten.

Maak het de inbrekers niet te makkelijk:

  • Licht je buren in als je weggaat. Laat contactgegevens achter en vraag of ze regelmatig langs willen komen voor de post, planten en/of huisdieren.
  • Schrijf niet je thuisadres op je koffer, maar je verblijfadres op vakantie. Hang geen adreslabel aan de huissleutels die je meeneemt.
  • Plaats waardevolle spullen én sleutels uit het zicht. Laat je sleutels zeker niet in het slot zitten.
  • Vertel niet op social media dat je weggaat.
  • Ruim containers en/of ladders op voor je weggaat. Inbrekers klimmen hier gemakkelijk op en komen zo eenvoudig je huis binnen.

 

Meer informatie over hoe je voorkomt dat er wordt ingebroken?

Bel dan gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370. Onze deskundige medewerkers vertellen graag hoe wij je verder kunnen helpen.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd