Direct door naar content

Hoe techniek in huis je leven wat makkelijker maakt

Iedereen wil graag het liefste zo lang mogelijk in zijn of haar eigen huis blijven wonen. Maar soms worden bepaalde situaties onwenselijk of zelfs onveilig. Voordat je nadenkt over verbouwen of zelfs verhuizen: er zijn veel verschillende technische oplossingen die wellicht hulp bieden.

Wanneer koken gevaarlijk wordt

Mevrouw Jansen heeft beginnende dementie en is erg vergeetachtig. Koken is haar lust en haar leven. Maar ze kookt op gas en haar drie zoons maakten zich ernstige zorgen. Straks laat ze een pan op het vuur staan en vergeet ze het... Of bedenkt ze zich ineens dat ze nog naar de winkel moet terwijl het gas nog aanstaat... Ze willen heel graag dat ze kan blijven koken, dat is tenslotte wat haar blij maakt. Koken op inductie lukte niet. Hoe kunnen ze het dan toch veiliger maken?

Gelukkig gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel. En kijken wij goed mee naar de specifieke situatie voor een oplossing op maat. Na gesprekken met de zoons en mevrouw zelf hebben we een sensor in de keuken geplaatst. Als deze sensor meet dat het gas aanstaat maar er 10 minuten geen beweging is gedetecteerd tussen 17:00 uur en 19:00 uur, wordt de gaskraan afgesloten. En wordt er automatisch een bericht naar alle drie de zoons gestuurd. Deze oplossing werkt goed, mevrouw kookt nog steeds zelfstandig.
 

Wanneer je partner gaat dwalen

Ander voorbeeld: we waren op bezoek bij een wat ouder echtpaar. Meneer heeft dementie en gaat ’s nachts vaak aan de wandel. Soms is hij urenlang aan het dwalen. Gevolg: zijn vrouw sliep al maanden erg licht en wanneer hij het bed uitstapte, was zij extra alert. Ze sliep dus slecht, was bezorgd en enorm uitgeput. Hoe konden we hun situatie verbeteren?

Techniek staat voor niks. In de hal beneden hebben we een sensor geplaatst. Deze hebben we gekoppeld aan de wekkerradio van mevrouw. Komt haar man ’s nachts in de hal? Dan gaat haar wekkerradio af en weet ze meteen dat haar man weer aan de wandel is. Zo kan ze wél met een gerust hart slapen, maar is ze er ook snel bij wanneer hij ergens is waar hij niet zou moeten zijn.
 

Wanneer je vader vergeet zijn medicijnen te nemen

Een laatste voorbeeld: we spraken de dochter van Meneer Visser. Meneer Visser slikt verschillende soorten medicijnen en ziet inmiddels zelf door de bomen het bos niet meer. Zijn dochter had al een handige medicijndoos geregeld, kwam elke week langs om de pillen in de doos te doen én belde regelmatig om te checken of het wel goed ging. Maar het ging niet goed. Hij sloeg vaak een dosis over en ze kregen regelmatig woorden omdat hij vond dat zij te betuttelend was.

Wat veel mensen niet weten, is dat er een dayclock bestaat. Dit is een tablet waarmee je weer grip krijgt op je leven. Jouw naasten kunnen hem namelijk beheren en bijvoorbeeld al je afspraken erin zetten. En reminders voor je medicijnen. Je kunt er makkelijk mee beeldbellen en familieleden kunnen er foto’s op delen. In dit geval kreeg meneer Visser de medicijnmelders van zijn dayclock in plaats van zijn dochter, waardoor ze weer meer gezellige onderwerpen konden praten.
 

Meer informatie over hoe techniek jouw leven makkelijker kan maken?

Bel dan gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370. Onze deskundige medewerkers vertellen graag hoe wij je verder kunnen helpen.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?

Bel gerust onze Zlimthuis advieslijn op 088 - 17 17 370 of stuur ons een e-mail op info@zlimthuis.nl. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar!

Vond je dit interessant?

Abonneer je dan op onze digitale nieuwsbrief en ontvang elke maand onze nieuwste artikelen.

Aanmelden nieuwsbrief

Lees overige blog artikelen

Product toegevoegd