Tips voor een goede zithouding

Tips voor een goede zithouding

Het is vandaag 27 oktober: ‘Wereld Ergotherapie Dag 2018’ (#WED18)! Deze dag is een initiatief van de ‘World Federation of Occupational Therapists(WOFT). Daarom willen wij een aantal tips met u delen voor een comfortabele zithouding.
Door het winterse weer sluit men namelijk zich steeds weer (makkelijker) thuis op. Het aantal activiteiten buitenshuis neemt dan ook vaak af, mede omdat het weer sneller donker wordt. De kachels en (centrale) verwarmingen gaan weer aan. Hierdoor gaat men vaak zitten, maar let u daarbij ook goed op uw zithouding? Wist u bijvoorbeeld dat lang zitten eigenlijk helemaal niet goed is voor het lichaam? Vaak zit men ook nog eens in een verkeerde houding. Hierdoor gaat zo’n (circa) 80% van de Nederlanders vroeg of laat naar de huisarts met rugklachten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dit de vaakst voorkomende argument is om de huisarts te benaderen.

Tip #1: Stoelhoogte

Stel je (bureau)stoel goed in. De stoelstand is afhankelijk per persoon, want elke rug is anders. Indien u korte benen heeft, kunt ook gebruik maken van een eventueel voetenbankje.

Tip #2: Rug recht houden

Het is moeilijk om de rug urenlang recht te houden. Dit is dan ook de grootste uitdaging bij een goede zithouding.

Tip #3: Steun voor de rug of tóch los gaan zitten?

Soms heeft de rug een extra steunpunt nodig. Dit kan je oplossen met een kussen ter rugsteuning. Óf zoals bij #tip 1 al was vermeld: met een voetenbankje.

Tip #4: De voeten plat op de grond

Hierdoor wordt je rug vanzelf ook rechter tijdens het vinden van een goede zitcomfort.

Tip #5: Alle neuzen dezelfde kant op

Hierbij gaat het om de neus van het hoofd én de neuzen van de schoenen. Alle drie de neuzen moeten naar dezelfde richting wijzen. Het zogeheten ‘gedraaid zitten’ is namelijk onaangenaam voor de rug.

Tip #6: Zet de tablet op sta-stand

….want, hiermee hoeft het hoofd niet te worden gebogen. Ook hierdoor kan men rugklachten voorkomen.

Tip #7: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Rome is ook niet op een dag gebouwd. Oefening baart nou eenmaal kunst! Door veel te oefenen worden de zit-prestaties ook verbeterd.

Meer tips?

Meer tips over een gezonde woonomgeving of een goede zithouding? Schroom niet om contact met ons op te nemen! Bel ons op 088 – 17 17 370. Of stuur ons een berichtje op info@zlimthuis.nl. Ook kunt u in onze webshop kijken naar wat Zlimthuis voor u kan betekenen.