Zlimthuis
Personene alermering

 

Leefsamen: modern naoberschap met slimme sociale alarmering


Met Leefsamen wordt slimme techniek ingezet om ouderen langer veilig thuis te laten wonen met behulp van hun eigen sociale netwerk. Het is voor het eerst dat dit soort techniek in Nederland op grote schaal wordt ingezet.

Jimmy Korswagen, programmamanager burgerkracht bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, is initiatiefnemer van het project Leefsamen in de Achterhoek. “Leefsamen ontstond uit de vraag naar slimme rookmelders, van inwoners van het buitengebied. Ik ben in gesprek gegaan met deze bewoners om erachter te komen wat exact hun behoefte was”, vertelt Korswagen. “Het bleek niet alleen om rookmelders te gaan; de behoefte was veel breder. Bewoners willen op een veilige manier langer thuis blijven wonen. Daarom hebben we het pakket uitgebreid met de deur- en raammelders, een inactiviteitsmelder en de alarmknop.” In een bijzonder project, waarin Leefsamen samenwerkte met onder meer Kruiswerk Achterhoek en Liemers, Zlimthuis en alle acht Achterhoekse gemeenten, werden duizend huishoudens bij wijze van proef gratis aangesloten op het systeem.

Leefsamen slimme sociale alarmering in het kort:

  • Inzet van slimme technologie en het eigen sociale netwerk;
  • Een veiliger gevoel in eigen huis;
  • Langer comfortabel thuis blijven wonen;
  • Succesvol getest bij duizend huishoudens in de Achterhoek.

Is Leefsamen een oplossing voor u? Lees hier verder hoe het systeem werkt.

Leefsamen: een succesvol project

Het project bleek een succes. Leefsamen won in 2019 de Gouden Rookmelder (van de regionale Brandweer) en ontving de tweede prijs bij de European Fire Safety Awards. “Maar belangrijker nog: de ervaringen van de gebruikers zijn goed. Zij vinden het een prettig systeem en voelen zich veiliger. Eén vrouw vertelde mij zelfs dat we haar leven hadden gered. Haar kachel veroorzaakte rookontwikkeling in haar woning, waarop de slimme rookmelder haar overbuurman waarschuwde op zijn smartphone. Dat is een mooi voorbeeld van het succes van het systeem”, vertelt Jimmy. “Mensen hebben behoefte aan snelle hulp uit hun eigen omgeving. Ze willen de regie en verantwoordelijkheid in eigen handen houden. In plaats van te zeggen: ‘we gaan het allemaal voor u regelen’, helpen we mensen om langer zelfstandig te blijven wonen.”

‘Snelle hulp uit eigen omgeving: daar is behoefte aan’

“De duizend huizen waar we mee gestart zijn, zijn een goed begin van iets groters. Aankomend jaar gaan we in samenwerking met een grote woningcorporatie uit de Achterhoek huurwoningen uitrusten met de slimme sociale alarmering. We ontwikkelen deze techniek steeds verder door. Ons doel is het bevorderen van de zelfredzaamheid en de samenredzaamheid. We hopen in de toekomst op grotere schaal samen te werken met gemeenten, woningbouwcorporaties en andere organisaties om het systeem toegankelijk te maken voor een grote groep mensen.”

Ondersteunt door Kruiswerk Achterhoek en Liemers

Kruiswerk is in samenwerking met Zlimthuis onderdeel van het project Leefsamen Achterhoek. Jeanette Mertens, regiomanager bij Kruiswerk, vertelt: “Met de diensten van Kruiswerk ondersteunen wij onze leden onder meer bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Wij zijn een vangnet. Daar past Leefsamen perfect bij.” Kruiswerk-leden krijgen een fikse korting op het systeem en maken een jaar lang gratis gebruik van de Leefsamen app (t.w.v. € 90,-). Het lidmaatschapsgeld á € 19,50 per kalenderjaar is op die manier direct  terugverdiend. “Bovendien kan je gebruik maken van de aanvullende diensten die wij bieden. Zoals de gezondheidslijn, waar je 24 uur per dag, 7 dagen per week onze verpleegkundige mag bellen voor medisch advies.”

Rode Kruis geeft workshop ‘Goed Voorbereid, let op jezelf en een ander’

Leefsamen werkt met de inzet van het eigen sociale netwerk. Opvolgingen van de alarmeringen worden gedaan door contactpersonen die de bewoner zelf opgeeft. In een noodsituatie heeft iedereen immers hulp nodig van een ander. Wat doet u in geval van nood? Het Rode Kruis helpt u en andere ICE/contactpersonen voor te bereiden op deze alarmeringen. Zo zorgen we met elkaar voor onze veiligheid.

Is Leefsamen een oplossing voor u? Lees hier verder hoe het systeem werkt.

Leefsamen sociale alarmering wordt in deze video kort uitgelegd: